Solfilm till fönster, bil och fastighet i Stockholm

Insynsskydd – fönsterfilm

INSYNSSKYDD och FÖNSTERFILM​

Hemmet ska vara en trygg plats och de flesta vill nog kunna slappna av och slippa blickar från omgivningen när vi är hemma. När vi är hemma vill vi kunna vara oss själva och inte behöva oroa oss för att andra ska se något som vi inte vill dela med oss av. Samtidigt vill vi ha ljusinsläpp och möjligheten att kunna se ut så att skaffa en bostad helt utan fönster känns inte som ett tilltalande alternativ. Istället går det lätt att fixa med så kallade insynsskydd som förhindrar andra från att se in i ens hem.

Kontakta oss för en offert!

Maila eller ring oss på
0735 – 131 513

Fönster med anpassade glas

Det bästa insynsskyddet ges av fönster som har glas anpassade för just detta syfte. Det finns olika varianter och kan kallas för dekorglas, ornamentglas eller mönstrade glas. Dessa typer av fönster är inte bara ett bra sätt att förhindra insyn, utan de är också dekorativa med glas i olika färger och mönster. De ger även ett maximalt ljusinsläpp.

Till badrumsfönster är ett passande alternativ att sätta in råglas som har en struktur som gör konturer otydliga och ojämna för den som tittar in. Vill man inte ha strukturglas kan man välja ett frostat glas. Frostat glas går inte att se igenom eftersom de har en matt, ogenomskinlig yta.

Fönsterfilm

Dekorativa glas är så klart inte den enda lösningen för insynsskydd. Ett populärt alternativ är så kallad fönsterfilm som enkelt monteras på fönstrets insida eller utsida. Fönsterfilm är vanligtvis en plastfilm som enkelt fästs på delar av eller hela fönstret för att ge skydd mot insyn. De ger även skydd mot värme och skadligt UV-ljus.

Idag finns det ett stort utbud av fönsterfilmer hos flera olika återförsäljare och brukar anses vara en mycket prisvärd produkt. Det går att välja mellan ett flertal olika mönster och storlek. En del är självhäftande, andra fästs med statisk elektricitet eller vattenspray. Gemensamt för alla varianter är att de går att ta bort relativt lätt utan att skada fönstret.

En variant av fönsterfilm är spegelfilm. Det är precis som det låter – en film som gör det möjligt att se ut genom fönstret men de som försöker se in kommer bara se sig själva som i en spegel.

Vill man fixa insynsskydd på ett mer miljövänligt sätt kan man använda vanlig filmjölk och en tvättsvamp. Genom att placera ett tunt, jämt lager filmjölk på fönstret och låta det torka blir resultatet likt frostat glas. Det är luktfritt och går lätt att tvätta bort när man inte vill ha det kvar längre.

Insynsskydd för balkong och altan

En annan typ av insynsskydd kan behövas om man har en balkong eller altan. Finns det inga fönster att begränsa sikten genom är det istället läge för att hitta andra föremål att skymma sikten med. För balkonger är det vanligaste alternativet att skaffa någon form av skärm. De kan vara gjorda i till exempel trä eller tyg och har fördelen att de går att flytta på efter behov. De fungerar även till viss del som vindskydd. Andra alternativ är att använda växter eller markiser.

För altanen är en av de vanligaste lösningarna att bygga insynsskydd i trä. På så sätt blir skyddet en del av altanen och det finns en större frihet i att anpassa efter eget tycke och smak. En annan variant är att använda sig av spaljéer med klätterväxter.

Stoppa fönstertittare utan att göra ändringar på fönsterglaset

Det går givetvis att fixa insynsskydd utan att ändra på själva fönsterglaset.
Förmodligen är den enklaste lösningen att använda sig av gardiner, persienner eller att skymma sikten med hjälp av olika föremål på fönsterbrädan.

Blommor och krukväxter fungerar alldeles utmärkt för detta syfte och det är dessutom bra för luftreningen i hemmet. Det går även bra att ställa prydnadssaker i fönstret för andra att titta på.