Solfilm till fönster, bil och fastighet i Stockholm

Tona rutor på bilen

Varför tona rutorna på bilen

Att tona rutor på din bil är idag ett populärt val som många bilägare väljer att ha. Tonade rutor erbjuder inte bara ett mer effektivt solskydd, utan förhöjer även bilens utseende och ger den en touch av lyx och exklusivitet.

Att använda tonade rutor skapar också en viss nivå av integritet genom att minska insynen i bilen. 

Kvaliteten på den valda solfilmen man använder spelar en central roll; ju högre kvalitet, desto bättre solskydd och stilfullare utseende får din bil.

tona rutor på bil
Tonade rutor

Att tona rutor på din bil har flera fördelar

Det finns många fördelar med att välja tonade rutor till din bil. 
Tonade rutor bidrar till minskad värme som kommer in i bilen och skyddar även mot UV-strålningar. Detta kan göra det mer bekvämt att köra, särskilt under varma dagar. 

Genom att minska mängden solvärme som kommer in i bilen kan de tonade rutorna bidra till att temperaturen inuti bilen hålls på en mer behaglig nivå, vilken kan minska behovet att använda klimatanläggningen. 

Tonade rutor kan även minska bländning från solen och bilarnas strålkastare, vilket kan göra det säkrare att köra under vissa ljusförhållanden. 

Kontakta oss för en offert på just din bil, vi lämnar alltid livstidsgaranti!

Maila eller ring oss på
0735 – 131 513

Solfilmen skyddar mot skadliga uv-strålar

Om du spenderar mycket tid i bilen, särskilt om du har ett arbete som kräver långa resor, är tonade rutor att rekommendera. Det finns olika nyanser och ljusstyrkor tillgänliga, inklusive solfilm för framrutan och sidorutorna hos föraren. Det är inte alla solfilmer som behöver vara riktigt mörka, utan de finns även de som har en ljusare toningsgrad och som är specifikt framtagna för att skydda mot just strålning och värme. Även bilens interiör mår bättre av ett svalare klimat.

Tonade rutor på vit bil

Toningsgrader

Vilken toningsgrad ska man välja?

När det är dags att applicera solfilm behöver du fundera på vilken toningsgrad som du vill ha. Här kan du själv variera efter önskemål, t.ex. genom att välja en mycket mörk toning på sidorutorna i bakre delen av bilen, men ljusare i fram. Oavsett vilken grad som du väljer kommer du att få en bra sikt, även i samband med mörkerkörning. Det förutsätter dock att du har valt en solfilm av högre kvalitet och som håller måttet. Här nedan har vi listat de olika toningsgraderna och i vilka samband som de lämpar sig.

Ingen solfilm

(SP 100%) Varmt i bilen, solblekt klädsel, inget insynsskydd, inget UV skydd.

Solfilm 5%

(SP 5%) Solfilm ger det absolut bästa insynsskyddet. Kan dock uppfattas som besvärlig att se ut igenom mörka kvällar samt i parkeringsgarage. Avvisar upp till 65% solenergi.

Solfilm 15%

(SP 15%) Solfilm ger ett förhållandevis bra insynsskydd och är absolut den populäraste solfilmen. Denna film ligger nära den mörkhetsgrad som vissa originaltonade bilar levereras med, t ex Volvo XC 90 samt BMW X5. Avvisar upp 63% solenergi.

Solfilm 20%

(SP 20%) Solfilm används till huvuddel på sedaner samt coupéer som önskar ett sol/värmeskydd och ändå bibehålla en bra sikt utåt. Avvisar upp till 59% solenergi.

Solfilm 35%

(SP 35%) Solfilm är nästan uteslutande en stylingprodukt och ger bilen en lite ”rökig look”. Används även på framdörrar, detta är dock ej lagligt. Avvisar upp till 54% solenergi.

Solfilm 50%

(SP 50%) Solfilm samma användningsområden som 35%. Även denna film är icke godkänd av Vägverket vid montage på framdörrar. Avvisar upp till 40% solenergi.

Observera att även om det är fullt lagligt att tona sina bilrutor finns det vissa regler som man måste anpassa sig efter. Du får t.ex. inte använda dig av film eller färgskikt som kan ge störande reflexer och där förare eller andra trafikanter riskerar att bländas av den film som du har använt dig av.

Andra populära produkter

Vi på PT installation erbjuder även installation av solfilm fönster för svalare inomhusklimat, skyddsfilm för ökning av säkerhet och dekorfilm

Vilken toningsgrad ska man välja?

När det är dags att applicera solfilm behöver du fundera på vilken toningsgrad som du vill ha. Här kan du själv variera efter önskemål, t.ex. genom att välja en mycket mörk toning på sidorutorna i bakre delen av bilen, men ljusare i fram. Oavsett vilken grad som du väljer kommer du att få en bra sikt, även i samband med mörkerkörning. Det förutsätter dock att du har valt en solfilm av högre kvalitet och som håller måttet. Här nedan har vi listat de olika toningsgraderna och i vilka samband som de lämpar sig.
Observera att även om det är fullt lagligt att tona sina bilrutor finns det vissa regler som du måste anpassa dig efter. Du får t.ex. inte använda dig av film eller färgskikt som kan ge störande reflexer och där förare eller andra trafikanter riskerar att bländas av den film som du har använt dig av.

Vanliga frågor om tona rutor på bil

Tonade rutor ger inte bara en estetisk uppgradering till din bil utan erbjuder också fördelar som minskad värme och bländning, ökat privatliv och UV-skydd.

Lagstiftningen om tonade rutor varierar beroende på plats. Innan du tonar dina rutor bör du kontrollera de lokala lagarna och bestämmelserna för att säkerställa att din bils tonade rutor är lagliga. 

Vi på PT Installation har både kunskap och erfarenhet om tonade rutor. Kontakta oss redan idag så hjälper vi dig!

Korrekt installerade och lagliga tonade rutor bör inte påverka siktbarheten betydligt. Mörkare toning kan dock ha en viss påverkan på nattkörning, så det är viktigt att välja en toningsnivå som är lämplig för din körningssituation.

Installationstiden varierar beroende på bilmodell och typ av toning. Vanligtvis tar professionell installation några timmar, medan självhäftande toningsfilmer kan vara enklare och snabbare att applicera.

För att behålla tonade rutors utseende bör du undvika användning av starka kemikalier och vassa föremål under rengöring. Använd mild tvål och vatten tillsammans med en mjuk trasa för rengöring.

Tonade rutor kan minska den inre temperaturen i bilen genom att blockera solens värmande strålar. Detta kan göra bilen mer bekväm och minska behovet av överdriven användning av luftkonditionering.

Ja, det finns olika toningar tillgängliga, inklusive svart, grå, brons och andra nyanser. Valet av färg kan påverka bilens utseende och inre atmosfär.