Solfilm till fönster, bil och fastighet i Stockholm

Så gör du din bil redo för vintern

Vintern står för dörren och kylan medför många situationer som sliter på bilen. Det gäller inte minst exteriören, som kan drabbas hårt av ruskigt väder med allt från hagel till fallande istappar. Många är vi som fått trista bucklor på motorhuven och taket, efter att ha parkerat i närheten av snöröjning – eller på platser i avsaknad av detsamma. Därför är det hög tid att skydda bilen innan det stränga vintervädret slår till.

Stenskottsfoliering skyddar mot vinterns vägsalt

Med hjälp av stenskottsfoliering skyddas bilens lack från mängder av yttre faktorer. Dagens bilar är ofta lackerade på ytor som utsätts för dagligt slitage, med ökade risker vintertid. När vägarna saltas för att förhindra olyckor kan allt vägsalt leda till att känsliga partier på bilen rostar. En heltäckande stenskottsfoliering – även kallad helbilsfoliering – kan råda bot på problemet. Ett annat alternativ är att klä vissa särskilt exponerade delar i foliering, såsom front, motorhuv, hjulhus och backspeglar.

Bilen blir lättare att tvätta

Att bilen lätt smutsas ner under våra kallare årstider är en självklarhet, med tanke på allt stänkande slask, all skitig snö och det ständigt växlande vädret. Genom att låta stenskottsfilm monteras på sin bil hålls den ren i högre uträckning, eftersom smutsen lättare glider av lacken. Filmen underlättar även för tvätt, då orenheterna förhindras från att fastna alltför hårt. Om du vill slippa att ständigt åka till biltvätten på vintern är alltså stenskottsskydd ett mycket smart alternativ. 

Få saker drabbar lacken hårdare än den svenska vintern. I takt med att biltillverkarna helt övergår till vattenbaserad lack av miljömässiga skäl, är stenskottsfoliering en god investering för att behålla lacken i sitt ursprungliga skick. Om du nyss köpt en bil är det alltså ingen dum idé att låta den kläs i stenskottsfoliering här och nu. Allt för att få ett välbehövligt skydd innan olyckan är framme. Ju fortare stenskottsfolieringen monteras, desto färre blir kostnaderna för onödiga reparationer.

Stora risker när snön smälter

Som namnet antyder är stenskottsfoliering primärt ett skydd mot stenskott. När snön försvinner lämnas vägarna fulla av sten och grus, som riskerar att skada lacken rejält. År efter år lämnar stenskott efter sig fula repor och märken på svenska bilar, helt i onödan. Värst är det mot vårkanten, då vägarna är som mest övertäckta med grus och singel. Det är också nu som allt fler väljer att tvätta sin bil och med en foliering på plats, går jobbet snabbare och smidigare.

Tonade rutor – ett lysande val vintertid

Det är lätt att tro att tonade rutor framförallt lämpar sig på sydligare breddgrader, där solen oftare skiner. Men i själva verket är risken att bländas minst lika stor i kritvita vinterlandskap, när solen tittar fram. Kanske tar du bilen upp till fjällen på semestern, eller bor norrut där snön brer ut sig många månader om året. Svaret mot risken för att bländas bakom ratten eller i baksätet är tveklöst tonade rutor. Det ger ett mycket bra skydd mot solens farliga UV-strålar, och minskar också risken för att föraren tappar synen på vägen – något som är extra farligt vid halka och minusgrader. 

Det finns solfilm som är anpassad för framrutan, såväl som förarens sidorutor. Filmen kommer i varierande toningsgrad, beroende på smak och var den ska sitta någonstans. Viss solfilm är nästintill transparent, samtidigt som den ger ett bra skydd mot UV-strålning. På framrutan får filmen naturligtvis inte vara för mörk för att hindra sikten vid mörkerkörning.

Förhindra insynen under semestern

En annan fördel med solfilm är att insynen förhindras, vilket inte minst rekommenderas under semestern då många har sin bil fullpackad med värdesaker. Stölderna ökar alltid under semestertider och om du lämnar kvar dyrbara föremål under utflykten, finns risk för att inbrottstjuven håller sig framme. Med en solfilm som hindrar insynen är chansen dock stor att inbrottet äger rum någon annanstans.

Så gör du din bil redo för vintern